lauantai 12. marraskuuta 2011

Udon

Udon-keitto miso-tofulla ja sokeroiduilla sipuleilla


eli tällästä



























Joo kuulostaa ehkä vähän karmivalta toi ruuan nimi, mutta japanilaiset nuudelikeitot (soba/udon -jutut) on ERITTÄIN helppoja valmistaa. Sekaan voi laittaa oikeestaan mitä tahansa, ja avainasemassa onki keittopohja, jonka makubalanssiin pääsee nopeesti sisälle.

Suosittelen kaikkia hankkimaan kaksi asiaa jääkaappiin niin pääsee jo japsiruuissa pitkälle: 1. soija 2. mirin.

Mirin on ruuanvalmistukseen tarkoitettua makeaa sakea, sitä on vähänki isommissa ruokakaupoissa. Blue dragon valmistaa sitä esim. ku on niitä Blue Dragon-hyllyjä, mut omat mirinini metsästän kyllä Turun China Marketista tai sitte Helsingin Tokyokanista, ne on paljon parempia ja haluan uskoa että laadukkaampia.

China Marketissa käydessäni löysin udon-nuudeleita. Udon on siis sellainen paksu ihanan pehmee  vehnänuudeli, soba taas ohkasempi ja usein tattarista valmistettu (sitä en oo löytäny Turusta mistään pitkään aikaan (tsunamin jälkeen???)).

Muuta ei ollu jääkaapissa ku sipuleita ja tofua niin siitä sitte vähän säädin.


En käyttäny tässä oikeestaan ohjetta, eli seuraavat määrät on suuntaa-antavia ja jokainen voi maun mukaan niitä lorautella (koskee lähinä soya/mirin/sokeri).

Olis parasta, jos pohja ois dashi-lientä, en ikinä jaksa tehä oikeesti sitä vaan mulla on semmosta dashi-jauhetta, joita ripottelen veteen. Ko. aine sisältää myös kolmea eri aromivahvennetta, onnea minulle. Eli jos haluaa nähdä vaivaa, niin tarvitsee myös kuivattua tonnikalaa ja kombu-merilevää dashin valmistukseen. Jos ensimmäistä löytää Turusta niin haluun tietää mistä.




Tofu-sipuli-udon

Tarvitset:

Keittopohja:

5dl vettä (tai dashi-lientä)
(dashijauhetta, jos on)
3rkl soijakastiketta
3-5rkl miriniä
2rkl sokeria
Udon nuudeleita (tai mitä tahansa nuudeleita)

Lisäksi:  mitä vain, mutta minulla:
Puolikas sipuli
1rkl sokeria
Muutama palikkasiivu tofua
Öljyä paistamiseen
1tl misoa
Pätkä kevätsipulia




mirin, soya, dashijauhe ja sokeri iloisessa rivissä




























1.  Laita vettä kattilaan ja ripottele dashijauhetta päälle, jos sitä on. Kuumenna kiehumispisteeseen.

2. Lisää mirin ja soija. Leyhyttele kädellä keiton höyryä nenääsi kohti ja haistele, milloin mirinin alkoholi on höyrystynyt pois.

3. Lisää sokeri.

4. Pidä lämpimänä pienellä lämpötilalla maistele seosta ja lisää sen mukaan soijaa, miriniä ja sokeria. Valmiin seoksen pitäisi olla suolainen ja samalla makea. Jätä levylle pysymään lämpimänä.


valmis liemi on tätä hiukan tummempaa


























Tässä vaiheessa valmista nuudelin kanssa syötävät asiat:

5. Kuori sipuli, pilko tofu ja heitä ne samalle pannulle öljyn kanssa, mutta älä sekoita niitä keskenään.

6. Kun sipulit on valmiinnäköisiä, sekoita joukkoon sokeria. Siirrä valmiit tofut esim. pieneen kulhoon.

sokerisipulit ja taustalla tofu



























7. Ota vähän misoa ja sekoita varovasti tofuun. Miso ei kestä kovaa kuumuutta joten ei kannata tehdä tätä pannulla.


sekottu paremmin ku miso vähän lämpeni


























8. Pilko kevätsipuli nätiksi silpuksi.




Takaisin liemen äärelle:


9. Avaa udon-pakkaus ja squeezaa se sieltä keittoon. Lisää kuumuutta.























 10. Nuudelit on varmaan laattana, mutta sekoita varovasti reunoja pitkin koko ajan, niin ne erkanevat. Keitä n. 1min-3min, ei liikaa! Oikeastaan taisin ottaa kattilan kiedeltä pois melkein heti sen jälkeen, kun nudskut erkanivat toisistaan.

laatta-udon









3min päästä




Valmis!

Kaada udonkeitto lautaselle ja asettele lisukkeet pinnalle nätisti, viimeiseksi kevätsipuli.





























t:maija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti